Zzp’ers opgelet: VAR-verklaring verdwijnt

Bron: ANP

De onder freelancers en zzp’ers bekende VAR-verklaring gaat verdwijnen en wordt met een nieuwe wet vervangen door de BGL, de Beschikking geen loonheffingen. Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

belastingdienst

Schijnzelfstandigheid

Bij de VAR (Verklaring arbeidsrelatie) vraagt een zzp’er aan de Belastingdienst een oordeel of zijn inkomen wel of niet geldt als loon. Zzp’ers moeten een VAR tonen aan hun opdrachtgevers, zodat die weten dat ze geen loonheffing hoeven in te houden en af te dragen. Maar dit kan schijnzelfstandigheid in de hand werken: mensen die op papier werken als zzp’er maar in de praktijk eigenlijk gewoon in dienst zijn.

Als dat leidt tot problemen met de Belastingdienst, zijn de financiële consequenties altijd voor de zzp’er. De opdrachtgever gaat dan vrijuit.

Echte ondernemers

Daar komt nu een einde aan; met de BGL worden de zzp’er én de opdrachtgever verantwoordelijk voor de vraag of er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking. Als dat zo is, moet dat leiden tot afdracht van loonbelasting en premies.

Het kabinet wil met de nieuwe wet echte ondernemers ondersteunen en schijnconstructies bestrijden, aldus Wiebes. Zodra de BGL is ingevoerd, kan de zzp’er via een webmodule een aantal vragen beantwoorden. Als hij dan een beschikking krijgt, moet de opdrachtgever die controleren, voordat de opdracht daadwerkelijk wordt verstrekt.

Discussie (1)

Bekijken en participeren
Avatar
F-KWadraat
Hiep, hiep, hoera, weer meer ON-duidelijkheid! "echte ondernemers ondersteunen en schijnconstructies bestrijden" met een beschikking die de opdrachtgever moet gaan controleren. Waarop? Dit leidt onherroepelijk tot (nog) meer angst bij opdrachtgevers, waardoor het voor ZZP-ers lastiger wordt om opdrachten te verwerven. En tot groei voor de tussenbureau's die met nóg stringentere contracten het risico zullen verleggen naar de ZZP-er.
Log in of Registreer om een reactie te plaatsen
terug