Zwitsers akkoord met verzoek bankgegevens

Bron: ANP

De Zwitserse fiscus heeft ingestemd met het verzoek van de Nederlandse Belastingdienst om gegevens van Nederlandse rekeninghouders bij de bank UBS door te spelen. Volgens Zwitserse media is daarmee het einde van het oeroude Zwitserse bankgeheim weer een stapje naderbij.

UBS

Groot informatieverzoek

In het Alpenland wordt al een tijdje gewerkt aan het afbouwen van de privacy van buitenlandse rekeninghouders. Nederland diende een paar maanden terug een groot informatieverzoek in. UBS had zijn rekeninghouders eerst zelf benaderd met de vraag of ze aan hun belastingplichten hadden voldaan. De Nederlandse fiscus liet daarop weten het resultaat van het onderzoek graag te willen ontvangen.

Geen bewijs

Het gaat alleen om Nederlanders die tegenover UBS, de grootste bank van Zwitserland, niet konden bewijzen dat ze hier wel voldoende belasting afgedragen hebben. Nog niet duidelijk is hoeveel gegevens er precies deze kant op komen. Het proces van informatie-uitwisseling met de Zwitsers loopt nog, aldus een woordvoerder van de Belastingdienst.

Aanvraag voor het eerst

Het is voor het eerst dat er zo’n grote aanvraag wordt gedaan vanuit Nederland. Het is volgens de zegsman de bedoeling dat dit soort gegevens op termijn meer automatisch over en weer verstuurd zullen worden. Voorheen heeft alleen de Verenigde Staten op grote schaal informatie opgevraagd in Zwitserland.

Jacht op zwartspaarders

Nederland maakt de laatste jaren flink jacht op zwartspaarders. Sinds 2002 werd meer dan € 8 miljard aan geheim vermogen getraceerd, becijferde NRC Handelsblad eerder dit jaar. Dat leverde de fiscus zeker € 1,6 miljard op dankzij naheffingen en boetes.

Einde inkeerdersregeling

Nog steeds kloppen er Nederlanders bij de fiscus aan die hun bankrekening in het buitenland opbiechten. Aanvankelijk was er een speciale inkeerdersregeling, mensen die nu nog met hun onopgemerkte vermogen komen aanzetten moeten een boete betalen.

terug