Zorgverlof voor werknemers en bevallingsverlof voor vaders

 

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft maandag een aanvulling op het wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden naar de Tweede Kamer gestuurd. Een vader krijgt straks het bevallingsverlof van de moeder als zij bij de geboorte van een kind overlijdt.

Ook wordt het bevallingsverlof van een moeder met een couveusekind uitgebreid. Zij krijgt van haar werkgever 10 weken de gelegenheid het kind thuis te verzorgen. Het huidige bevallingsverlof van 16 weken is namelijk in dergelijke gevallen niet afdoende om een volledig herstel van de moeder te garanderen.

Zorgverlof

Asscher regelt ook dat werknemers recht krijgen op zorgverlof om voor een zieke vriend of bekende te zorgen. Op dit moment is het opnemen van verlof voor mantelzorg alleen toegestaan bij een zieke partner, ouder of kind.

De verruiming van de verlofregeling, die de minister al eerder had aangekondigd, moeten ertoe leiden dat werknemers werk en zorg beter op elkaar kunnen afstemmen. Nu gaan nog te veel werknemers minder uren werken omdat zij hun zorgtaken niet kunnen afstemmen op het werk. Sommigen stoppen zelfs helemaal met werken of raken overbelast en melden zich ziek. Vooral vrouwen zijn daardoor nog te vaak economisch niet zelfstandig, wat vooral bij scheiding tot problemen kan leiden.

Discussie (0)

Bekijken en participeren
Log in of Registreer om een reactie te plaatsen
terug