‘Wisselen van bank moet nog eenvoudiger worden’

Bron: ANP

Kamerleden van D66 en de Partij voor de Dieren (PvdD) pleiten ervoor dat klanten met behoud van hun rekeningnummer moeten kunnen overstappen naar een andere bank. Volgens de genoemde partijen zou dit de drempel verlagen om een bank af te rekenen op bijvoorbeeld het beloningsbeleid.

Salarisverhoging

Het voorstel van de PvdD en D66 komt een maand nadat ING een rel ontketende door een forse salarisverhoging voor topman Hamers aan te kondigen. Dit ging uiteindelijk niet door, maar de affaire kostte de ING wel klanten. Volgens een aantal politici zouden in dergelijke situaties mogelijk meer klanten van bank wisselen als zij hun rekeningnummer zouden kunnen meenemen, net zoals bij een mobiel telefoonnummer.

Banknamen

Minister Hoekstra van Financiën wijst het voorstel niet direct af, maar laat wel weten dat de praktische uitvoerbaarheid een probleem is. Elk bankrekeningnummer is immers een IBAN-nummer. En deze nummers zijn Europees geregeld én gekoppeld aan banknamen. De minister is wel bereid om de kwestie in Brussel aan te kaarten als een meerderheid van de Tweede Kamer dit wil.

terug