Winkeliers optimistisch over 2016

Bron: ANP

Winkeliers zijn erg optimistisch over 2016, blijkt uit onderzoek van het CBS. Vooral de supermarkt- en warenhuisondernemers verwachten dat hun omzet volgend jaar stijgt: ruim 60% voorziet een omzetstijging. In de consumentenelektronica denkt ruim 40% van de winkeliers dat zijn omzet zal toenemen.

supermarkt

Detailhandelaren meest optimistische ondernemers

Detailhandelaren behoren hiermee tot de meest optimistische ondernemers, zegt het CBS. Gemiddeld rekent ongeveer 37% van het bedrijfsleven voor volgend jaar op een hogere omzet.

Het gaat de laatste tijd weer beter met de winkelbranche. In het derde kwartaal werd 2% meer omzet geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is de hoogste omzetstijging sinds het uitbreken van de crisis in het derde kwartaal van 2008. Met name woonwinkels, drogisterijen en parfumeriezaken verkochten meer.

Inhaalslag

Veel winkels moeten wel van ver komen. Woonwinkels, de doe-het-zelfbranche en elektronicazaken zitten nog een kwart onder hun omzetniveau van 2008. Kleding- en schoenenwinkels moeten nog 15% inhalen om op het niveau van toen uit te komen.

Gouden jaren voor webshops

Uitzondering zijn zaken op het gebied van persoonlijke verzorging: de omzet was hier afgelopen kwartaal 14,5% hoger dan zeven jaar terug. Ook webshops kennen gouden jaren. Hun omzet groeide met ruim 50% sinds het statistiekbureau ze in 2010 voor het eerst onder de loep nam.

Foodsector stijging

Verkopers van etenswaren hebben minder geleden onder de crisis. De geldomzet van de foodsector steeg afgelopen kwartaal zelfs tot ruim 10% boven het niveau in 2008. Die groei komt geheel voor rekening van de supermarkten, die bijna 16 % meer omzetten. Speciaalzaken zagen hun omzet daarentegen met 13% teruglopen.

terug