Wiebes ziet weinig alternatief voor autoplan

Bron: ANP

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft veel begrip voor de kritiek van de VVD op zijn plan voor een hogere fiscale bijtelling voor zakelijke auto’s. Maar hij ziet weinig alternatieven om de liberalen tegemoet te komen, omdat hij zich ook te houden heeft aan het energieakkoord. Wiebes (ook VVD) zei dat kort voor een Kamerdebat over het Belastingplan voor volgend jaar.

Heel erg links

De fiscale bijtelling is het bedrag dat bezitters van een auto van de zaak aan de Belastingdienst moeten betalen als ze hun auto ook privé gebruiken. Wiebes wil de normen voor de uitstoot van stoffen die schadelijk zijn voor het milieu aanscherpen. Volgens de VVD worden deze automobilisten hierdoor veel te veel op kosten gejaagd. Kamerlid Helma Neppérus eist dat Wiebes zijn plan drastisch aanpast. De liberalen vinden het plan van Wiebes ”heel erg links”.

Maar Wiebes zegt dat hij zich te houden heeft aan het energieakkoord dat het kabinet heeft gesloten met vakbonden, werkgevers en milieuorganisaties. Dat bevat afspraken om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. ”Als de Kamer een andere interpretatie van het energieakkoord wil, dan hoor ik het graag. Maar ik ben nu gebonden aan de interpretatie die het kabinet aan dat akkoord heeft gegeven”, zei Wiebes. Hij wilde niet zeggen welke andere interpretaties van het energieakkoord volgens hem mogelijk zijn.

Steun

Wiebes liet doorschemeren dat hijzelf ook niet blij is met zijn plan voor de fiscale bijtelling. Maar volgens hem is de enige andere mogelijkheid het verhogen van de motorrijtuigenbelasting en daar voelt hij niets voor. Hij gaat ervan uit dat de VVD-fractie dat ook geen oplossing vindt.

De VVD kreeg in haar kritiek maandag aan het begin van het debat over het belastingplan alvast steun van de SP. ”Om nu heel abrupt heel veel mensen op te zadelen met giga-kosten, daar kunnen we niet mee leven”, zei SP-Kamerland Farshad Bashir. Hij vroeg Wiebes zijn plan in te trekken.

Discussie (1)

Bekijken en participeren
Adviesburo Heuts
Afschaffen die hele bijtelling. Is gewoon belasting innen, heeft niets met milieu te maken. In Duitsland is er een veel lagere bijtelling. Houden ze daar ook rekening met het milieu? Nederland is echt een eilandje, dat meent dat men enigerlei invloed heeft mondiaal.
Log in of Registreer om een reactie te plaatsen
terug