Wiebes weigert nieuw onderzoek en zoektocht schuldigen

Bron: ANP

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën is ‘onder geen beding’ bereid om naar schuldigen te gaan zoeken voor de organisatorische chaos bij de Belastingdienst. Dat zei hij donderdag tijdens het algemeen overleg over de Belastingdienst. Wiebes is ervan overtuigd dat er ‘geen kwade genius’ is en hij wil daarom ook niemand ‘ophangen’.

Politiek verantwoordelijk

De staatssecretaris benadrukt dat hij politiek verantwoordelijk is. ‘Hoe hard u mij de schuld wilt geven’ moeten de Tweede Kamerleden volgens hem zelf weten, zei hij donderdag. Hij wil niet dat er in het ambtelijk apparaat mensen worden aangewezen die verantwoordelijk zouden zijn voor de ‘woekerende cultuur’ waaruit een compleet uit de hand gelopen vertrekregeling is voortgekomen, waar Wiebes zelf niets van wist. ‘Ik had helemaal geen vertrekregeling besteld, maar een werkbedrijf.’

Geen nieuw onderzoek

‘Hoe kon het dat zoveel informatie in dit proces niet bij de staatssecretaris terecht kwam?’, vraagt Carola Schouten van de ChristenUnie. Wiebes houdt vol dat hij op geen enkele manier heeft geweten van de vertrekregeling: ‘Dit is wat het is.’ D66, CDA en PVV zijn niet overtuigd en willen toch verdere opheldering. Ze willen precies weten wat de staatssecretaris wist en wanneer. Wiebes ziet niets in een nieuw onderzoek.

terug