Wiebes neemt maatregelen na belastingfraude

Bron: ANP

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft maatregelen genomen om grote fraude door medewerkers van de Belastingdienst te voorkomen. Aanleiding is de fraudezaak waarbij een medewerker van de Belastingdienst in juni in één klap 20 miljoen euro overmaakte naar een rekening van een medeverdachte.

Gefingeerde teruggave

Wiebes schrijft de Kamer donderdag dat hoge teruggaven vanaf een bepaald bedrag nu allemaal gecontroleerd worden door een leidinggevende. Tot nog toe was er alleen sprake van controle door een naaste medewerker. De hoogte van het bedrag dat extra controle eist is ook verlaagd. Kleinere bedragen worden via steekproeven gecontroleerd.

De verdachte pleegde de fraude door een gefingeerde teruggave van de vennootschapsbelasting in het systeem in te voeren onder de naam van een collega die op vakantie was. Daarmee kon hij zelf de ‘andere medewerker’ worden die volgens de interne regels een hoge teruggave moet controleren. Wiebes gaat ervoor zorgen dat dat niet meer mogelijk is.

Rechtzaak

De fraude werd ontdekt door de bank die de overboekingen verwerkte en verdacht vond. Die bank trok aan de bel bij de FIOD. Een dag na de ontdekking is beslag gelegd op het geld dat inmiddels op Turkse bankrekeningen stond. Via een rechtszaak in Turkije probeert Wiebes al het geld terug te halen.

terug