Wiebes: geen draagvlak EU-belastingtarief

Bron: ANP

Nederland is tijdens het EU-voorzitterschap de eerste zes maanden dit jaar ‘serieus aan de slag geweest’ met onderhandelingen over een Europees belastingtarief voor rente- en royaltyinkomsten. Dat bevestigt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in Bratislava naar aanleiding van onthullingen door dagblad Trouw en het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico.

Geen draagvlak

Volgens Wiebes heeft het voorstel, dat het moeilijker moet maken voor multinationals om belasting te ontwijken door te schuiven met winsten naar landen met voordelige tarieven, ‘op geen stukken na draagvlak’. Ook zei de staatssecretaris, in de Slowaakse hoofdstad voor een informele bijeenkomst van EU-ministers van Financiën, dat er ‘al jaren allerlei percentages’ de revue passeren.

Geheime stukken

Uit geheime stukken zou blijken dat de EU ‘op technisch niveau’ overeenstemming heeft bereikt over een minimumtarief van 10% op rente en royalty’s. Er is ook gesproken over de invoering van een bronbelasting op rente en royalty’s uit landen die ze niet belasten. ‘Dan heffen landen dus in feite belasting voor een andere lidstaat. Dat schuurt met het concept dat ondernemingen belasting moeten betalen in het land waar de waarde wordt gecreëerd’, reageerde Wiebes.

Innovatiebox

De belastingmaatregel zou gevolgen hebben voor de zogenaamde innovatiebox in Nederland. Bedrijven kunnen voor inkomsten uit onderzoek en ontwikkeling aanspraak maken op een verlaagd vennootschapstarief van 5% in die regeling. Wiebes wilde niet bevestigen dat Nederland een tarief van 7,5% heeft voorgesteld voor royalty’s uit innovaties. ‘Het kan best zijn dat het is langsgekomen. Wij vinden de innovatiebox een legitiem middel om bedrijven naar Europa te krijgen.’

Voor het eerst

Het zou voor het eerst zijn dat de EU-landen een gezamenlijk tarief voor directe belastingen invoeren. Een besluit daarover vereist unanimiteit. Er ligt echter geen wetsvoorstel van de Europese Commissie, die het exclusieve initiatiefrecht heeft, op tafel. Nederland is er geen voorstander van. ‘Het grijpt echt in op de fiscale soevereiniteit’, aldus Wiebes. ‘Ik verwacht niet dat dit binnenkort gaat vliegen.’

terug