Wiebes: continuïteit fiscus niet in gevaar

Bron: ANP

De angst van de Vereniging van Hogere Ambtenaren bij het ministerie van Financiën (VHMF) dat de continuïteit bij de Belastingdienst in gevaar dreigt te komen door vergaande personeelskrimp is volgens staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën ongegrond. ‘Continuïteit bij de Belastingdienst is en zal mijn eerste prioriteit zijn.’

Brandbrief

In een brandbrief schrijft de vereniging te vrezen dat het personeelsbestand bij de Belastingdienst zal terugvallen van ongeveer 30.000 naar 23.000 man. ‘Ik herken dat getal van 23.000 niet, de directeur-generaal Belastingdienst herkent het niet en de financiële mensen ook niet’, zei Wiebes donderdag in een debat in de Kamer. ‘Continuïteit bij de Belastingdienst is en zal mijn eerste prioriteit zijn.’

Er komt minder personeel bij de Belastingdienst. De dienst moest de afgelopen jaren flink bezuinigen. Een reorganisatie liep volledig uit de hand en de Belastingdienst is onder verscherpt financieel toezicht gesteld. De VHMF vreest dat hierdoor onder meer geen geld is om vertrekkend personeel te vervangen.

Continuïteit gewaarborgd

Volgens Wiebes wordt in januari duidelijk hoe de continuïteit gewaarborgd zal worden en hoeveel mensen daarvoor bij de Belastingdienst nodig zijn. ‘Daar verwacht ik ook geen getallen van 23.000.’ Hij benadrukte dat er geen vacaturestop is bij de dienst. De staatssecretaris raamde eerder dat de Belastingdienst na de reorganisatie nog 26.500 ambtenaren zal tellen.

Zorgen

De Kamerleden maken zich zorgen over de onrust onder het personeel van de Belastingdienst. ‘Dat kan gevolgen hebben voor de continuïteit en kwaliteit’, aldus Aukje de Vries (VVD). Volgens Pieter Omtzigt van het CDA is de onvrede ‘heel serieus’.

Wiebes wil flink investeren in de communicatie met het personeel. Hij maakt zich zorgen dat mensen werkzaam bij de fiscus klachten overal naartoe sturen, behalve naar de leiding van de dienst. ‘We moeten het vertrouwen herstellen’, aldus de staatssecretaris.

terug