Wiebes: belastingstelsel nu niet op de schop

Bron: Rijksoverheid

Het kabinet heeft geen concrete plannen om het belastingstelsel zo aan te passen dat de lasten op arbeid omlaaggaan. Dat zei staatssecretaris Wiebes (Financiën) op 11 maart 2014 in de Tweede Kamer in antwoord op vragen van D66-leider Pechtold.

Minister Dijsselbloem (Financiën) meldde afgelopen weekend dat er op zijn ministerie al langere tijd wordt nagedacht over een dergelijke herziening van het belastingstelsel. Volgens Wiebes wordt er inderdaad over nagedacht, maar gaat dat niet verder dan filosoferen. “Dat is verplichte kost”, zei hij. “Het is nu geen tijd om het belastingstelsel drastisch te hervormen, maar het is nu wel tijd om daar alvast over na te denken.” Dat een belastingverlaging in 2015 in het pakket zit, wilde hij niet uitsluiten.

Compensatie

VVD-fractieleider Zijlstra was in een interview met NU.nl zeer kritisch over de uitspraken van Dijsselbloem. “Met alle respect, dat is geen lastenverlichting, maar een lastenverschuiving. Immers, dan worden de lasten elders verhoogd.” In het plan van Dijsselbloem zou de verlaging van belasting op arbeid onder meer worden worden gecompenseerd door een verhoging van de belasting op vermogen.

terug