Wiebes: 20 miljoen verduisterd

Bron: ANP

De Belastingdienst, het Openbaar Ministerie (OM) en de FIOD doen onderzoek naar een verdachte transactie waarbij waarschijnlijk ongeveer 20 miljoen euro is verduisterd. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) heeft dat maandagmiddag aan de Tweede Kamer gemeld.

Enkele transactie

Volgens de staatssecretaris gaat het om één enkele transactie waarbij  het bedrag van rond de 20 miljoen onder verdachte omstandigheden ten  onrechte is uitbetaald door de Belastingdienst. Het gaat volgens het  onderzoek tot nu toe niet om toeslagen of inkomstenbelasting. Behalve de  inkomstenbelasting en de toeslagen vormt de omzetbelasting (btw) een  belasting waar veel geld in omgaat.

Onderzoek

Waar en hoe het geld verduisterd is, kan Wiebes nog niet melden. Hij  schrijft de Kamer: ,,Ik kan u op dit moment geen nadere informatie  geven, aangezien het onderzoek van de FIOD, het OM en de Belastingdienst  nog in volle gang is en ik dat onderzoek niet wil verstoren.”

Het OM bevestigt het strafrechtelijk onderzoek. Het gaat volgens een  woordvoerster om verduistering en witwassen van de ongeveer 20 miljoen  euro. Verder wordt in belang van het onderzoek zoals Wiebes al aangaf,  nog geen verdere informatie vrijgegeven.

terug