Wet-Hillen kostte in 2016 1,6 miljard euro

Bron: Telegraaf

Huiseigenaren die geen of slechts een geringe eigenwoningschuld hebben, hebben in 2016 in totaal ongeveer € 1,6 miljard belastingvoordeel behaald. Dit schrijft de Telegraaf of basis van nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

woning

Een vijfde

Op basis van de zogenoemde ‘Wet-Hillen’ profiteerden de betreffende belastingplichtigen van een vrijstelling van het eigenwoningforfait. Dit leverde hen per huishouden gemiddeld € 1.470 op. Ruim een vijfde van alle Nederlandse huishoudens maakte in 2016 gebruik van de vrijstelling.

Rijkeren

Volgens het CBS pakte de regeling vooral voordelig uit voor ouderen en rijkeren, aangezien zij meer tijd (ouderen) en meer geld (rijkeren) hebben gehad om hun hypotheek af te betalen.

Afbouwen

De cijfers van het CBS bewijzen het gelijk van critici van de Wet-Hillen, die al jaren roepen dat de regeling onbetaalbaar is/wordt. Eind vorig jaar heeft de Tweede Kamer ingestemd met het voorstel van het nieuwe kabinet om de vrijstelling van het eigenwoningforfait voor mensen met geen of een geringe eigenwoningschuld af te bouwen. Het kabinet wil dat dit verspreid over dertig jaar gebeurt.

 

Discussie (3)

Bekijken en participeren
Avatar
De Gier beheer BV
Is in deze 1.6 miljard voordeel ook begrepen dat door de aflossing van de hypotheek de overheid ook nog eens een voordeel heeft van de hypotheek- rente, die anders een voordeel opleverde voor de hypotheekgever als hij de hypotheek niet had afgelost. F. de Gier
Avatar
Karemaker
De oudere woningbezitter zal zijn woning geheel uit eigen vermogen moeten onderhouden, want die kosten zijn niet aftrekbaar en leningen worden hem/haar daarvoor door de banken niet meer verstrekt. Het CBS presenteert de getallen nogal tendentieus: de gesignaleerde 'rijkere oudere' heeft een woning van 196.000,- (mediane waarde, gebaseerd op het mediane vrijgestelde forfait van €1470,- zoals de onderzoekers melden). Voor de meeste gepensioneerde eigenaren van zo'n huis overtreffen de jaarlijkse onderhoudskosten vele malen het voordeel van de wet Hillen. Het gaat bij de commentaren op de wet Hillen in feite om het opwekken van afgunst tussen huurders en woningeigenaren. Welke huurder betaalt zelf het (groot-) onderhoud aan zijn woning? Welke huurder verplicht zich om 30 jaar lang een groot deel van zijn netto inkomen te sparen om uiteindelijk dat huis zijn eigendom te mogen noemen?
Avatar
Docwell Administratieve Dienstverlening
Waarom is die Wet Hillen er eigenlijk ooit gekomen ? Wie heeft daar zo op aangedrongen ?
Log in of Registreer om een reactie te plaatsen
terug

Ja, ik wil het fiscale nieuws van Nextens lezen

Blijf op de hoogte. Registreer nu gratis voor Nextens Selectie.