Weekers stapt op als staatssecretaris Financiën

 

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën is woensdagavond afgetreden. De VVD’er trok aan het einde van een urenlang debat over het nieuwe systeem van uitbetaling van huur- en zorgtoeslagen de conclusie dat hij in de Tweede Kamer onvoldoende draagvlak heeft voor zijn aanblijven.

Motie van wantrouwen

De invoering van het nieuwe systeem van uitbetaling van huur- en zorgtoeslagen hapert enorm, wat er toe leidt dat tienduizenden mensen moeten wachten op hun geld. De voltallige oppositie rekende dat Weekers zwaar aan en had een motie van wantrouwen klaarliggen. Weekers zag dat aankomen en hield daarop de eer aan zichzelf.

Bulgarenfraude

Weekers kwam woensdag niet voor het eerst in de problemen. Vorig jaar mei overleefde hij maar net een debat over de fraude die Bulgaarse bendes pleegden met Nederlandse toeslagen. Zeven oppositiepartijen steunden toen een motie van wantrouwen. Ook kwam hij 2012 in opspraak vanwege zijn banden met de omstreden Roermondse politicus Jos van Rey, die verdacht wordt van ambtelijke corruptie.

Eén bankrekeningnummer

De operatie waarbij de Belastingdienst van iedereen nog maar één bankrekeningnummer wil hebben, kende te veel aanloopproblemen en de oppositie in de Kamer had geen vertrouwen meer dat Weekers die op korte termijn uit de weg kan ruimen.

Aftreden

De 46-jarige Weekers was staatssecretaris sinds oktober 2010. Daarvoor was hij bijna 12 jaar Kamerlid. Hij is de tweede staatssecretaris in het kabinet Rutte-II die opstapt. Het kabinet zat er nog maar net een maand toen Co Verdaas (Economische Zaken) (PvdA) moest aftreden. Hij zou gesjoemeld hebben met declaraties in zijn vorige functie van Gelders gedeputeerde.

In de eerste reacties betuigden Kamerleden respect voor zijn opstappen. Premier Mark Rutte liet weten het besluit van zijn staatssecretaris te respecteren. Hij dankte zijn partijgenoot voor zijn grote inzet in de afgelopen jaren.

Problemen niet opgelost

Met het opstappen van staatssecretaris Weekers zijn de problemen bij de Belastingdienst niet opgelost. Dat heeft voorzitter Corrie van Brenk van de Abvakabo FNV donderdag gezegd. “Zijn opvolger doet er verstandig aan wèl goed te luisteren naar de medewerkers.” De misstanden bij de Belastingdienst zijn nog steeds urgent, betoogt de vakbond.

Opvolger

Voorlopig neemt Dijsselbloem de taken van Weekers waar. Onder meer VVD-Kamerleden Mark Verheijen (37) en Mark Harbers (44) worden genoemd als mogelijke opvolgers.

terug