VVD krijgt steun voor fiscale vereenvoudiging

Bron: ANP

Een pleidooi van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra om het belastingstelsel radicaal te veranderen en te versimpelen, kan op sympathie bij het kabinet rekenen. Bij de oppositie in de Tweede Kamer is er ook bijval.

Zijlstra’s partijgenoot staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) ziet de oproep om het stelsel op de schop te nemen als een steun in de rug. Hij vindt het huidige belastingsysteem ”veel te complex” en ”doorgeschoten”.

Ook PvdA-minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher reageerde welwillend. Voor Asscher is het vooral van belang dat een belastinghervorming zorgt voor meer banen. De werkloosheid is volgens hem het grootste probleem dat Nederland op dit moment kent.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees is ”blij verrast dat de VVD na D66, ChristenUnie en SGP nu ook een lans breekt voor lagere inkomstenbelasting en vereenvoudiging van het stelsel”.

Zonnepanelen

Zijlstra signaleerde vrijdag in een opiniestuk in de Volkskrant een wildgroei aan fiscale prikkels om de keuzes van mensen te beïnvloeden. Volgens hem is het belastingstelsel niet bedoeld om mensen te stimuleren te stoppen met roken of zonnepanelen op hun dak te leggen.

De VVD-fractieleider wil onder meer af van het ingewikkelde systeem van zorg-, huur en andere toeslagen die de Belastingdienst uitkeert. Hij ziet dat als het ”rondpompen van geld”.

Efficiënter belastingstelsel

Wiebes is blij dat er steeds meer medestanders komen om het belastingstelsel efficiënter te maken. Op details wilde hij vrijdag nog niet ingaan. Het kabinet komt binnenkort met een reactie op een advies van een commissie onder leiding van bankier Kees van Dijkhuizen. Die deed vorig jaar voorstellen voor een vergaande vereenvoudiging. Met uitvoering daarvan zal overigens gewacht worden tot de volgende kabinetsperiode, is de verwachting.

Het kabinet werkt wel al een tijdje aan een vereenvoudiging van het toeslagenstelsel. Alle bestaande toeslagen worden vervangen door één huishoudtoeslag. Het plan wordt uitgewerkt door Asscher en Wiebes. Het moet op termijn leiden tot een bezuiniging van 1,2 miljard euro.

Volgens ingewijden gaat overleg erover vrij moeizaam. Dat zou vooral komen doordat de materie zo complex is en zo veel inkomenseffecten heeft. De plannen voor de huishoudtoeslag gaan voor de zomer naar de Tweede Kamer, is de bedoeling.

terug