VVD komt snel met opvolger Weekers

Bron: ANP

De VVD komt snel met een opvolger voor de woensdag afgetreden staatssecretaris van Financiën Frans Weekers. Betrokkenen denken dat in het weekend de naam bekend zal zijn. Premier Mark Rutte zei donderdag dat hij in de loop van volgende week de nieuwe bewindsman hoopt te kunnen presenteren.

Speculaties

In Den Haag gonst het inmiddels van de speculaties. De naam van voormalig staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom wordt veel genoemd. Deze ex-medewerker van Shell staat volgens bronnen in een goed blaadje bij Rutte. Bij de laatste kabinetsformatie viel De Krom door omstandigheden buiten de boot. Een andere speculatie is dat Sander Dekker doorschuift van Onderwijs naar Financiën. Deze jonge staatssecretaris geldt binnen de VVD als een groot talent. Ook de Amsterdamse wethouder Eric Wiebes duikt hier en daar op in de media.

Dat iemand uit de VVD-fractie Weekers opvolgt, zoals financieel woordvoerder Mark Harbers, achten ingewijden minder waarschijnlijk. De VVD lijkt vooral op zoek naar iemand die ingewikkelde processen, zoals het hervormen van de Belastingdienst, goed kan managen.

Aftreding

Weekers trad af omdat hij het vertrouwen van de oppositie had verloren in een debat over het niet tijdig uitbetalen van huur-, zorg- en andere toeslagen. De Belastingdienst is voor die klus verantwoordelijk.

In een pauze van het debat belde D66-leider Alexander Pechtold met VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra om hem te melden dat de oppositie met een motie van wantrouwen tegen Weekers zou komen. Maar volgens Zijlstra heeft Weekers vervolgens zelfstandig besloten af te treden en is hij niet onder druk gezet. Ook Rutte zei dat donderdag. Weekers was volgens de premier heel goed in staat geweest om de problemen met de toeslagen bij de fiscus aan te pakken.

terug