VVD heeft moeite met hoger eigenwoningforfait

Bron: ANP

Regeringspartij de VVD heeft moeite met de verhoging van het percentage voor het eigenwoningforfait als gevolg van hogere huurprijzen nu het kabinet het scheefwonen aanpakt. Dat leidt tot hogere belasting voor eigenwoningbezitters en dat is volgens VVD-Kamerlid Barbara Visser een effect dat onbedoeld en ongewenst is.

Eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait stijgt onder meer mee met de huurprijzen. Dat is al zo sinds 2001. De stijging van het forfait dit jaar van 0,6 procent naar 0,7 procent is volgens de VVD conform de regels. Maar nu het kabinet het scheefwonen aanpakt, stijgen de huren en daarmee indirect ook het forfait nog eens extra. En dus de lasten voor huizenbezitters in 2015. Dat was niet de bedoeling, zei Visser donderdag in een Kamerdebat.

Wat zij precies wil, werd in het debat volgens andere Kamerleden niet duidelijk. Visser vroeg staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) om te bekijken wat de mogelijkheden zijn om de ongewenste bijwerkingen te voorkomen.

Andere partijen

De PVV weet wel precies wat er moet gebeuren: de stijging van het forfait is onaanvaardbaar en moet worden bevroren. De SP verweet de VVD dat de relatie tussen huren en eigenwoningforfait al jaren geldt en ”willens en wetens” is gelegd. Nu het pijn gaat doen voor de huizenbezitters, begint de VVD te protesteren, hoonde de SP.

Volgens de Vereniging Eigen Huis zijn de Nederlandse woningbezitters gezamenlijk door het hogere forfait zeker 100 miljoen euro extra kwijt. De rekening kan bij hogere inkomens en duurdere woningen oplopen tot honderden euro’s.

terug