Vrees voor gesjoemel door minder boekenonderzoeken

Bron: Het Financieele Dagblad

Het aantal boekenonderzoeken is in de eerste helft van dit jaar gehalveerd ten opzichte van vorig jaar. De Kamerleden hebben afgelopen donderdag tijdens het overleg van de Vaste Kamercommissie voor Financiën met staatssecretaris Wiebes hun zorg geuit dat kleine ondernemers het minder nauw gaan nemen met belastingaangiften.

Wiebes

Aantal boekenonderzoeken gehalveerd

De fiscus doet minder boekenonderzoek en controleert meer op risico’s waarmee veel geld is gemoeid. Dat resulteerde in 11.000 boekenonderzoeken in de eerste helft van dit jaar bij ondernemers die niet onder het horizontaal toezicht vallen. Vorig jaar hadden de belastinginspecteurs 22.000 boekenonderzoeken verricht. CDA-Kamerlid Omtzigt vroeg tijdens het overleg over de Belastingdienst hoe groot de kans is dat de fiscus een boekenonderzoek te doen. Hij kent namelijk mensen die al 30 jaar ondernemer zijn en niet weten wat zo’n onderzoek is.

Vrees voor gesjoemel

Ook andere Kamerleden spraken hun zorgen uit. De vraag rijst hoe je ondernemers alert houdt om de wet te volgen en dat het gebrek aan boekenonderzoek ongewenst gedrag uitlokt of het gewoon minder nauw nemen met belastingaangiften. Staatssecretaris Wiebes zegt niks te voelen voor het afvinken van het aantal boekenonderzoeken. Hij benadrukte dat de fiscus-nieuwe-stijl op basis van data-analyse, daar controleert waar het risico van fouten of fraude het hoogst is en de potentiële opbrengst voor de schatkist het grootst. Hij geeft aan door achter grote risico’s aan te gaan in plaats van kleine, de Belastingdienst naar schatting 10% meer heeft opgehaald. Wel deelt de staatssecretaris de zorg van de Kamerleden en zegt hij dat zichtbare controle bevorderlijk is voor de belastingmoraal.

terug