Vraag naar financieel personeel houdt aan: tekort aan accountants

Bron: Yacht

De vraag naar financieel specialisten groeit in het tweede kwartaal van 2015 met maar liefst 31%. Vooral de behoefte aan accountants blijft enorm stijgen.

accountant

Accountantskantoren zoeken met name assistent accountants en personeel op management niveau, mensen vanaf drie tot tien jaar werkervaring. Daarnaast is meer instroom van starters nodig. Dat blijkt uit arbeidsmarktcijfers van detacheringbureau Yacht die dinsdag zijn bekendgemaakt.

Overstap naar adviespraktijk

Dit kwartaal groeit de vraag naar ervaren accountants explosief met maar liefst 52% ten opzichte van vorig jaar. In de categorie accountants met drie tot tien jaar werkervaring zijn er op dit moment ruim 5.800 professionals werkzaam. Jaarlijks behalen  gemiddeld 750 personen een diploma HBO Accountancy en 700 personen een WO master Accountancy. Dit is niet voldoende om nu aan de vraag te voldoen. Daarnaast maken veel accountants met ervaring vanuit de Auditpraktijk de overstap naar de Adviespraktijk. Hierdoor ontstaat bij de  Audit meer behoefte personeel van buiten aan te trekken, voorspelt Ansco Dokkum, Directeur Yacht Finance.

Tekort aan ervaren accountants

Het eerste half jaar van 2015 zijn er ruim 10.000 vacatures geplaatst voor accountants, 69% van deze vacatures geldt voor de regio’s Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven. Op dit moment zijn er 46.000 professionals werkzaam binnen de accountancy in Nederland, dit betreft ook de functies als belastingadviseur en fiscalist, die buiten de gevraagde doelgroep vallen.

Starters

Binnen de beroepsgroep accountancy starten steeds meer eenmanszaken, 22% groei ten opzichte van 2010 (Bron CBS). Dit is een logisch gevolg van de verdere flexibilisering van deze markt. Daarnaast hebben de grote accountantskantoren er voor gekozen om de afgelopen jaren veel minder starters aan te nemen. Het gevolg van beide keuzes is dat er nu krapte ontstaat op de gevraagde ervaren profielen binnen accountantskantoren. Dit jaar stellen vrijwel alle kantoren de targets voor instroom van starters weer bij naar boven.

terug