Voorlopige aanslag primeur voor 500.000 mensen

Bron: ANP

Deze weken krijgen ongeveer 500.000 mensen méér dan vorig jaar een te betalen voorlopige aanslag van de Belastingdienst. Ze krijgen de brief voor het eerst omdat de fiscus dit jaar gebruikmaakt van recentere gegevens, aldus een woordvoerder woensdag.

Jongste belastingplan

Tweede Kamerleden van de PVV en de PvdA stelden de brieven woensdag in de Kamer aan de orde, nadat ze mails hadden gekregen van verraste burgers. Ze willen opheldering van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.

CDA en VVD wezen de collega’s er echter op dat de brieven het gevolg zijn van het jongste belastingplan van Wiebes, waar de Kamer vorig najaar zelf mee instemde. Wel gaven ze toe dat veel mensen de brief ,,rauw op het dak” is gevallen. Ze vinden dat de Belastingdienst er actiever voorlichting over moet geven.

Blauwe enveloppen

Met de voorlopige aanslag voor ‘nieuwe’ mensen komt Wiebes ook tegemoet aan de wens van de Kamer om vooraf meer duidelijkheid te geven over de hoogte van het te betalen bedrag.

Volgens de Belastingdienst hebben de blauwe enveloppen bij de nieuwe ontvangers nog niet geleid tot veel meer belletjes naar de Belastingtelefoon. In totaal krijgen 2 miljoen mensen in deze periode een voorlopige aanslag over 2015. Wie moet betalen krijgt een korting als hij dat voor de ‘deadline’ in de brief doet. De meeste mensen krijgen via hun hypotheekrenteaftrek overigens geld terug.

Discussie (2)

Bekijken en participeren
Bruin
Op ons kantoor staat de telefoon roodgloeiend. De belastingdienst gebuikt het intermediair als voorlichter. We hadden graag gezien dat de belastingdienst met de voorlopige aanslag een toelichting had mee gestuurd.
Posthouwer
Gevolg de burger heeft nog minder te besteden. Staatsschuld stijgt nog steeds. Minder consumptie door belastingbetaler is het gevolg. Minder omzet voor de winkels, enz. Nog steeds geen belastingverlaging.
Log in of Registreer om een reactie te plaatsen
terug