VNO-NCW: verzacht ‘btw-pijn’ in regio

Bron: ANP en AD

Ondernemers in middelgrote steden met leeglopende stadscentra moeten worden gecompenseerd voor de btw-verhoging naar 9%. Dat geldt ook voor ondernemers in de krimp- en grensregio’s. VNO-NCW denkt dat het kabinet dat kan doen door hiervoor €200 miljoen uit te trekken.

Regionale knelpunten

Dat bedrag moet volgens de ondernemersvereniging komen uit een pot die bedoeld is om regionale knelpunten aan te pakken. In totaal zit er in die pot €900 miljoen. Met dat geld kunnen gemeenten en ondernemers samen hun stadscentrum of gebied ‘weer onderscheidend en aantrekkelijker’ maken. VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer denkt dat zo de krimp en leegstand kunnen worden gestopt. ‘Door deze gebieden weer bruisend en vitaal te maken, en door een paar specifieke fiscale acties, kunnen we veel btw-pijn verzachten.’

Steun

De compensatie van de btw-verhoging is onderdeel van het plan ‘Bruisende steden en regio’s’. Dit plan van VNO-NCW is samen ontwikkeld met MKB-Nederland, LTO, de Nederlandse gemeenten en provincies, de Kamer van Koophandel en het Bureau voor toerisme. Daarnaast krijgt het plan steun van Ferd Crone, voorzitter van de G32 (het netwerk van 38 (middel)grote steden) en burgemeester van Leeuwarden. Dat is een goed teken, want alleen breed gedragen visies krijgen steun. ‘Dat past helemaal bij de gedachte van het regeerakkoord’, aldus Crone.

terug