VNO-NCW: Nederland gewaarschuwd door fiscale verleiding uit Londen

Bron: VNO-NCW

De Amerikaanse Kamer van Koophandel waarschuwt in het Financieele Dagblad van 12 november 2013 dat Nederland, op het gebied van een aantrekkelijk belastingklimaat, een deel van zijn voorsprong verliest. Volgens de AmCham lonkt Londen voor Amerikaanse investeerders.

Waakzaam

VNO-NCW erkent dat ‘andere landen flink aan de weg timmeren’, maar ziet de verleiding uit het Verenigd Koninkrijk vooral als een waarschuwing. ‘Het Nederlandse kabinet moet waakzaam blijven.’

Nederland heeft nog altijd een uitstekend vestigingsklimaat, benadrukt VNO-NCW. Er vertrekken weliswaar Amerikaanse bedrijven uit ons land maar er komen ook nog steeds nieuwe ondernemingen naar Nederland. Maar het feit dat er zich verplaatsingen voordoen betekent volgens de ondernemingsorganisatie dat we in Nederland niet achterover mogen leunen. Nederland zal zich moeten blijven meten met zijn concurrenten, aldus VNO-NCW.

AmCham

De AmCham, die zo’n 400 Amerikaanse bedrijven in Nederland vertegenwoordigt, benadrukt het belang van Amerikaanse investeerders voor de Nederlandse economie. Zo werd er 645 miljard dollar geïnvesteerd in Nederland in 2012. Meer dan in welk ander land ook. Het leverde de Nederlandse economie 150 miljard dollar op. En het zorgde ook voor 225.000 directe en 225.000 indirecte banen, vijf procent van de totale werkgelegenheid. De Amerikaanse innovatie-uitgaven van 1 miljard dollar bedragen volgens AmCham maar liefst negen procent van de totale innovatie-investeringen in Nederland.

terug