Vliegtaks was dinsdag al gesneuveld

Bron: ANP

De door GroenLinks gewenste vliegtaks zat dinsdagavond al niet meer in het pakket van mogelijke bezuinigingen voor volgend jaar. Volgens verschillende bronnen is de belasting op vliegen al voor het vertrek van GroenLinks geschrapt.

Lastenverzwaring

De omstreden taks zat in eerste instantie als een lastenverzwaring in het pakket met een hoogte van 200 miljoen euro. Het gehele pakket aan mogelijke bezuinigingen bestaat op dit moment uit 20 tot 30 maatregelen. Opgeteld leiden de maatregelen tot een besparing van 6 miljard euro op de overheidsfinanciën.

Hogere aanschafbelasting

Of andere GroenLinks-wensen, zoals een hogere aanschafbelasting voor auto’s en meer belasting voor grootverbruikers van bijvoorbeeld water nog op tafel liggen, is niet bekend. Voor GroenLinks was het gebrek aan vergroening in het belastingstelsel één van de redenen woensdag om af te haken.

De financieel woordvoerders van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, SGP en die van de regeringspartijen VVD en PvdA zitten op dit moment weer bij minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën aan tafel.

terug

Ja, ik wil het fiscale nieuws van Nextens lezen

Blijf op de hoogte. Registreer nu gratis voor Nextens Selectie.