Vertragingstactieken belastingadviseurs hinderen onderzoek Panama-constructies

Bron: FD

Belastingadviseurs en advocaten maken het de Belastingdienst erg moeilijk om informatie te achterhalen van Nederlanders die hun vermogens via fiscale constructies in het buitenland hebben gestald. Dat zei de Coördinatiegroep Constructiebestrijding Belastingendienst tijdens de Vaste Kamercommissie voor Financiën. Ze gaven een update over het onderzoek van de Panama Papers.

Bestrijding APV-structuren

Coördinatiegroep Constructiebestrijding Belastingendienst (CCB) heeft als doel belastingbesparende constructies op te sporen. Naar aanleiding van de Panama Papers hebben ze zich gestort op de zogenoemde APV-structuren, het afzonderen van particulier vermogen om het buiten het bereik van de fiscus te houden. Maar om deze structuren op te sporen, maken de belastingadviseurs en advocaten van de betreffende Nederlanders het de Belastingdienst erg moeilijk door ‘litanie aan vertragingstechnieken’ in te zetten. Dat zegt de voorzitter van de Coördinatiegroep, Robert Jan Roerink, tijdens de Vaste Kamercommissie voor Financiën.

Vertragingstechnieken

De vertragingstechnieken die advocaten gebruiken is het beroepen op hun verschoningsrecht, of ze betichten de fiscus van ongelijke behandeling of zeggen dat hun cliënt op vakantie is waardoor de informatie niet beschikbaar is. De Belastingdienst is terughoudend om de informatie af te dwingen via de rechter omdat het dan vijf tot zeven jaar kan duren. Daarnaast is het opvragen van informatie in het buitenland ook lastig. Zeker omdat het gaat om landen die gespecialiseerd zijn in het niet-verstrekken van informatie, aldus Roerink.

Voorbereiding

Ter voorbereiding van de afgelopen Vaste Kamercommissie bracht de CCB al naar buiten dat het onderzoek lastig wordt gemaakt via een zogenoemde position paper.

terug