Veel bedrijven te laat met publicatie jaarrekening

Bron: NOS

Meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven die niet aan de beurs genoteerd zijn, is te laat met het opmaken en publiceren van de jaarrekening. Dit schrijft de NOS op basis van een onderzoek onder meer dan duizend jaarstukken over boekjaar 2015.

Handelsregister

Van de onderzochte bedrijven was 12% te laat met het opmaken van de jaarrekening, wat toen binnen elf maanden na afloop van het boekjaar moest gebeuren. Maar liefst 41% deponeerde de jaarstukken te laat bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Laksheid

Volgens hoogleraar externe verslaggeving Ruud Vergoossen wordt dit vooral veroorzaakt door laksheid, maar ook zijn er bedrijven die hun jaarstukken uit concurrentieoverwegingen zo laat mogelijk openbaar maken.

Boete

Bedrijven die de jaarrekening te laat publiceren, riskeren een boete van € 20.000. Maar in de praktijk wordt vrijwel nooit een boete opgelegd. En als een bedrijf wel een boete krijgt, is deze meestal niet hoger dan een paar honderd euro.

 

Discussie (1)

Bekijken en participeren
Administratie Kantoor Suijkerbuijk BV
Hebben ze bij de Kamer van Koophandel wel eens bij stil gestaan dat de uitstelregeling Belastingconsulenten die een veel latere datum kent hier een erg grote rol in kan spelen.
Log in of Registreer om een reactie te plaatsen
terug