Uitdaging voor Erik Wiebes als nieuwe staatssecretaris Financiën dient

Bron: ANP

Erik Wiebes moet op orde op zaken stellen bij de Belastingdienst, daar waar Frans Weekers door de Kamer niet meer met deze taak werd toevertrouwd. Naast de kwestie met het uitkeren van toeslagen ziet de kersverse staatssecretaris zich nu al met een extra uitdaging geconfronteerd. Het digitale portaal waarmee verhuurders zich aan kunnen melden om een inkomensafhankelijke huurverhoging aan te vragen lijkt net als vorige jaar op een drama uit te lopen.

Problemen

Het portaal is sinds maandag 3 februari, precies één dag voor het aantreden van de staatssecretaris, online gegaan. Nu al ontvangt Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere verhuurders, echter vele berichten van verhuurders die tegen problemen oplopen. En dit terwijl de Belastingdienst pas een week voor de opening van het portaal aankondigde dat het portaal dit jaar slechts één maand toegankelijk is vanwege aanmerkingen van het College Bescherming Persoonsgegevens over de procedure die in 2013 is gevolgd.

Geen inkomensafhankelijke huurverhoging

Deze zeer korte termijn betekent onder andere dat verhuurders die geconfronteerd worden met onjuiste gemeentelijke databestanden wederom geen inkomensafhankelijke huurverhoging aan kunnen vragen. Zij moeten echter wel een deel van de ruim €1,1 miljard euro aan verhuurderheffing op brengen in 2014. De inkomensafhankelijke huurverhogingen zouden dit mogelijk moeten maken.

terug