Tweede Kamer stemt eindelijk over Belastingplan

Bron: ANP

Al drie keer uitgesteld, maar woensdagmiddag gaat het waarschijnlijk toch echt gebeuren. Dan zijn er stemmingen in de Tweede Kamer over het Belastingplan. Dat het plan het gaat halen in de Tweede Kamer is zeker: VVD en PvdA hebben een meerderheid en ook het CDA is voor.

Behalve het CDA hebben alle andere oppositiepartijen die ook vertegenwoordigd zijn in de Eerste Kamer zich tegen het Belastingplan van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën uitgesproken. Wiebes heeft oppositiepartijen nodig om zijn plan door de Eerste Kamer te loodsen, waar de coalitie van VVD en PvdA samen met het CDA blijft steken op 33 zetels. Dit is vijf te kort voor een meerderheid.

Harde clashes in vijfde debat Belastingplan

De verhoudingen tussen de fiscale woordvoerders in de Tweede Kamer zijn er na 35 uur debatteren over het Belastingplan niet beter op geworden. Partijen maakten elkaar in het vijfde debat dinsdagmiddag bittere verwijten, nu het Belastingplan dreigt te sneuvelen. D66-leider Alexander Pechtold maakte dinsdag bekend dat zijn partij het Belastingplan niet steunt.

VVD, PvdA en CDA vielen D66-Kamerlid Steven van Weyenberg aan. Die wierp CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt uiteindelijk voor de voeten dat die van een ‘oppositiehengst een coalitiepony is geworden’. Hij bespeurde ook ‘paniek in de coalitiebankje’.

Van Weyenberg zei dat de mislukking van de onderhandelingen niet te wijten is aan de oppositie maar aan een ‘totaal verdeelde coalitie’. Ook Carola Schouten van de ChristenUnie, die vrijdag afhaakte, zei: ‘Het Belastingplan sneuvelt niet door een verdeelde oppositie, maar door een onwillige coalitie.’ Rik Grashoff van GroenLinks verweet het kabinet en de coalitie ‘een volstrekt gebrek aan regie’.

Van Weyenberg noemde het onverantwoord dat het kabinet in zijn ogen € 5 miljard leent om het zonder ambities voor vergroening of extra banen uit te delen. Dat betekent dat D66 dus kiest voor geen koopkrachtverbetering voor de burgers en geen extra banen, verweet Ed Groot (PvdA) Van Weyenberg. Het Belastingplan moet 35.000 extra banen opleveren.

Sneuvelt de lastenverlichting?

Als het Belastingplan inderdaad sneuvelt, gaat de beloofde lastenverlichting van € 5 miljard ook niet door. De werkende Nederlander loopt dan volgens Wiebes volgend jaar honderden euro’s mis, variërend van € 650 tot ruim € 1500 voor een tweeverdienersgezin . Ook AOW’ers en sociale minima lopen geld mis, al zijn de bedragen lager.

terug