Trump doet eerste openingszet belastingverlaging

Bron: FD

De Amerikaanse president Trump heeft in één A4’tje scherpe belastingverlagingen voorgesteld. Het aantal belastingschijven gaat terug, het tarief in de hoogste schijf gaat omlaag net als de winstbelasting en de erfbelasting voor multimiljonairs wordt afgeschaft. Het Congres moet nog instemmen, maar de onderbouwing ontbreekt waardoor de kans klein wordt geacht.

De plannen

Op het A4’tje van de regering-Trump staan de volgende plannen:

  • Voor individuen de belastingschijven terug van zeven naar drie.
  • De hoogste schijf wordt verlaagd van 39,6% naar 35%.
  • De heffingen voor rijke Amerikanen wordt deels geschrapt. Daarmee wordt nu een deel van de gesubsidieerde zorgverzekering Obamacare betaald.
  • Erfbelasting voor multimiljonairs en de zogeheten alternative minimum tax afschaffen.
  • De winstbelasting voor Amerikaanse bedrijven verlagen van 35% naar 15%.

Fiscale sluiproutes afsluiten

Volgens de Amerikaanse regering zullen vooral middeninkomens en arme Amerikanen profiteren. Maar ook de rijken zullen van de gepresenteerde plannen vooruit gaan. Trump wil het wereldwijde belastingsysteem inruilen voor het Europese territoriale stelsel. Nu schuiven Amerikaanse multinationals met hun winsten naar andere landen of parkeren ze in belastingparadijzen. Dat doen ze om de extra heffing die ze moeten betalen in de VS als ze de buitenlandse winst terug naar huis halen te omzeilen. Trump biedt de bedrijven nu de mogelijkheid om de miljarden terug te halen tegen een tarief van 10%. Hiermee hoopt hij dat ze het geld investeren in de Amerikaanse economie.

Goedkeuring Congres

Trumps economisch adviseur Gary Cohn geeft toe dat het niet makkelijk wordt om het Congres mee te krijgen. ‘We zullen worden aangevallen door links én door rechts.’ Het feit dat Trump niet duidelijk maakt hoe hij zijn plannen wil bekostigen, maakt goedkeuring van het Congres nog onwaarschijnlijker. De onderbouwing is vooralsnog dat het zichzelf terugverdient door economische groei en doordat de fiscale sluiproutes worden afgesloten. Mocht het Trump lukken, dan is het de eerste grootscheepse vereenvoudiging van het Amerikaanse belastingsysteem sinds Ronald Reagan in 1986.

terug