Topman weg bij accountant Baker Tilly Berk

Bron: ANP

Topman Romke van der Veen legt per direct zijn bestuursfunctie neer bij accountantskantoor Baker Tilly Berk. Hij was tot en met 2012 de externe accountant van een mkb-cliënt van de firma waar mogelijk belastingfraude is gepleegd. De betrokken belastingadviseur is op non-actief gesteld. Dat meldde Baker Tilly Berk donderdag.

Fiscaal ontoelaatbare structuur

De geschorste belastingadviseur heeft mogelijk geholpen bij het opzetten van een “fiscaal ontoelaatbare structuur” voor de directeur-grootaandeelhouder van de betreffende klant. De fiscaal ontoelaatbare structuur kwam onder de aandacht van het bestuur naar aanleiding van een informatieverzoek van de Belastingdienst van 19 augustus 2014. Het bestuur heeft hierop direct een intern onderzoek ingesteld, waarvan de voorlopige conclusie is dat er mogelijke betrokkenheid is bij een fiscaal ontoelaatbare structuur. De belastingadviseur die op non-actief is gesteld, had hierin een leidende rol.

Onderzoek AFM

De raad van commissarissen van het accountantsbureau heeft advocatenkantoor Nauta Dutilh opdracht gegeven de zaak verder uit te zoeken. Ook is melding gedaan bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). “Gelet op het belang van Baker Tilly Berk en de voorbeeldfunctie treed ik nu terug”, aldus Van der Veen. “Deze functie moet boven elke twijfel verheven zijn en kan niet worden belast met een dergelijk onderzoek.”.

Van der Veen blijft wel als partner verbonden aan Baker Tilly Berk, zei een woordvoerster van de firma. Medebestuurder Ted Verkade vervangt hem tot nader order.

terug