Toekomst Belastingplan onzeker

Bron: ANP en De Telegraaf

De Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met het Belastingplan, maar het plan dreigt half december in de Eerste Kamer te sneuvelen bij gebrek aan steun van de oppositie-partijen. De FNV zou dat rampzalig vinden, maar de Kamer heeft alweer een nieuwe bestemming bedacht voor de € 5 miljard.

Strijdlustige Wiebes

De regeringspartijen VVD en PvdA en oppositiepartij het CDA stemden voor het Belastingplan van het kabinet. Ook de fractie Bontes/Van Klaveren en de eenmansfracties Houwers en Van Vliet stemden voor. Die laatste fracties hebben geen vertegenwoordiging in de Senaat. VVD, PvdA en CDA hebben daar niet meer dan 33 zetels, vijf tekort voor een meerderheid. De Senaat stemt op 15 december over het Belastingplan. Staatssecretaris Wiebes van Financiën toonde zich strijdlustig om het plan ook door de Eerste Kamer te krijgen. ‘Dit was een Kamer, nu de volgende.’ Hij wil er nu extra hard tegenaan gaan, ‘want het is niet voorbij voordat het voorbij is’.

Afketsen is desastreus

De FNV zou het rampzalig vinden als het Belastingplan uiteindelijk niet doorgaat. Als het plan niet doorgaat, komen er in 2017 naheffingen op de aanslag van 2016. Want in voorlopige aanslagen voor 2016 wordt al wel rekening gehouden met de belastingverlaging. De werkende Nederlander loopt volgens Wiebes honderden euro’s mis, variërend van € 650 tot ruim € 1500 voor een tweeverdienersgezin. Ook AOW’ers en sociale minima worden de dupe. ‘Dat is desastreus voor de koopkracht van mensen’,  zei FNV-voorzitter Ton Heerts woensdagavond. ‘Er moet nu echt lastenverlichting komen. Het geld dat afgelopen jaren van de mensen is afgepakt moet terugkomen. De politiek moet ophouden met die politieke spelletjes en zorgen voor groei en voor echte banen. Dat lukt niet zonder de lastenverlichting van dit Belastingplan.’

Nieuwe bestemming

De Tweede Kamer heeft al een plan B voor als het Belastingplan sneuvelt in de Eerste Kamer. Een Kamermeerderheid is bereid om een deel van het geld richting veiligheid te schuiven, mede gezien de laatste terreurdreigingen in Europa. Dat meldt De Telegraaf. VVD-fractieleider Zijlstra zei dat naast het aflossen van de staatsschuld, de veiligheid de hoogste prioriteit is. SGP-voorman Van der Staaij vindt dat er nu al ingegrepen moet worden. Volgens hem moet eerst gedaan worden wat voor de veiligheid nodig is en daarna pas de lastenverlichting.

Discussie (1)

Bekijken en participeren
Sabelis
Een voor allen en allen voor iedereen ,als er geld wordt weggeven dan niet alleen voor werkende maar ook diegene die zijn hele leven heeft gezorgd dat we het nu beter krijgen.
Log in of Registreer om een reactie te plaatsen
terug