Toch geen vennootschapsbelasting zeehavens

Bron: ANP

Het kabinet ziet ervan af om vijf zeehavens vennootschapsbelasting op te leggen. Volgens staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën is daartoe besloten omdat concurrerende havens in de EU ook niet of nauwelijks winstbelasting betalen.

Zeehavenbedrijven

De zeehavenbedrijven van Rotterdam, Amsterdam, Zeeland, Moerdijk en Groningen worden vrijgesteld, staat in een brief die de bewindsman deze week aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het scheelt het Havenbedrijf Rotterdam jaarlijks een lastenverzwaring van ongeveer 50 miljoen euro. De havenbedrijven hadden aangedrongen op het schrappen van de belasting.

Concurrentie

Vorige maand bleek nog uit een studie dat de concurrentiepositie van Nederlandse zeehavens onder druk staat omdat de Duitse en Vlaamse zeehavens profiteren van overheidssteun. Zo zou de Rotterdamse haven 7 procent meer containers kunnen overslaan als in de EU sprake zou zijn van gelijke omstandigheden voor de havens.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) zei toen in een reactie dat de verschillen de markt verstoren. Volgens haar maakte het onderzoek duidelijk dat er Europese richtsnoeren voor staatssteun aan havens moeten komen, als ook transparantie in de boekhouding van havens.

terug