SZW ontdekt veel overtredingen bij bedrijven

Bron: ANP

Bij een grootscheepse controle onder 935 bedrijven zijn bij 136 ondernemingen overtredingen geconstateerd. Zo’n 165 personen bleken geen werkvergunning te hebben, maakte de Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie) donderdag bekend.

Horeca

Ook vermoedt de inspectiedienst dat bedrijven veelvuldig mensen onder het minimumloon hebben laat werken. De Inspectie SZW voerde eind september en begin oktober een grote controle uit bij onder meer horecabedrijven, detailhandel en in de schoonmaaksector.

Volgens SZW is de horeca het vaakst in overtreding, met name Chinezen. Bij de schoonmaaksector worden vooral overtredingen door Afrikanen aangetroffen en in de detailhandel voornamelijk Turkse medewerkers zonder werkvergunning. Bij detailhandelsbedrijven werd vooral gecontroleerd bij multiculturele supermarkten, welnesszaken en kappers.

Betrokken instanties

SZW trof de meeste overtredingen aan in de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In de gemeente Utrecht waren juist opvallend weinig bedrijven in overtreding. De inspectiedienst heeft betrokken instanties zoals het UWV en de Belastingdienst op de hoogte gebracht van de misstanden.

terug