Stijging forfait woning onacceptabel

Bron: ANP

Bijna driekwart van de huiseigenaren (73 procent) vindt de recente verhoging van het eigenwoningforfait niet kunnen. Dat maakte de Vereniging Eigen Huis (VEH) donderdag bekend op basis van onderzoek onder ruim 20.000 leden.

Meer belasting

Meer belasting betalen terwijl het huis in waarde is gedaald, gaat er bij de huizenbezitters niet in. ”Het forfait dat je bij je inkomen moet optellen en waarover je inkomstenbelasting betaalt, zou moeten dalen of in het ergste geval gelijk moeten blijven, maar niet stijgen”, stelt Eigen Huis.

Aanleiding voor de peiling onder de leden is de verhoging per 1 januari van het bijtellingspercentage van het eigenwoningforfait van 0,6 procent naar 0,7 procent van de WOZ-waarde.

Huren

De ”onverwacht forse stijging” van het eigenwoningforfait komt volgens Eigen Huis voor een deel door de sterke stijging van de huren in het afgelopen jaar. Dat de huurstijging daar via een vaste formule invloed op heeft is volgens André de la Porte van Eigen Huis een onbedoeld bijeffect en een onvolkomenheid in het systeem, ”die er zo snel mogelijk uitgehaald moet worden.”

Eigen Huis pleit ervoor dat het eigenwoningforfait dit jaar wordt bevroren. Ook vindt de organisatie dat de Tweede Kamer de manier waarop het forfait wordt vastgesteld opnieuw onder de loep neemt.

terug