Stem accijnzen af op buurlanden

Bron: VNO-NCW

De accijnsverhoging op bier kost de overheid geld en is schadelijk voor de werkgelegenheid. Nederlanders gaan niet alleen voor brandstof de grens over, maar ook vanwege lagere accijnzen op bier en andere boodschappen. Dat stelt brancheorganisatie Nederlandse Brouwers na onderzoek. VNO-NCW en MKB-Nederland ondersteunen de oproep van de brouwers aan het kabinet om de accijnzen af te stemmen op de tarieven in de buurlanden.

Banenverlies

Uit onderzoek van bureau Regioplan, in opdracht van de brancheorganisatie Nederlandse Brouwers, kost de huidige accijnsverhoging zo’n tweeduizend banen bij winkels en horeca. Nederlandse ondernemers roepen het kabinet op om de accijnsverhoging terug te draaien en af te stemmen op de buurlanden. Dit zal volgens hen zowel de overheidsfinanciën als ook lokale economieën, de werkgelegenheid en het midden- en kleinbedrijf (mkb) in de grensstreek een impuls geven

De bierbrouwers hebben begin dit jaar een extra bieraccijns van 5,75 procent te verwerken gekregen. In 2013 leverde de accijnsverhoging op bier 24 miljoen euro extra inkomsten op. Volgens het rapport ‘Alternatieve grenseffectenrapportage bier’ liep de overheid hierdoor tegelijk zo’n 28 miljoen euro aan btw-inkomsten mis. Het rapport van de Nederlandse Brouwers is te vinden op de onlangs gelanceerde site www.stopbierbelasting.nl.

terug