Steeds meer gemeenten weigeren contant geld

Bron: NOS

Bij steeds meer gemeenten is het uitsluitend nog mogelijk om aan de balie met een pinpas te betalen. Contant geld wordt bij deze gemeenten in de ban gedaan, omdat pinnen veiliger is en/of omdat dit minder tijd kost. Dit schrijft de NOS.

Vrouw portemonnee geld

Wettig betaalmiddel

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is het niet met deze ontwikkeling eens. De Kamer vindt dat mensen ook in de toekomst met contant geld moeten kunnen betalen bij hun gemeente. Contant geld is immers een wettig betaalmiddel.

Ouderen

Een van de argumenten die vanuit de Kamer worden genoemd, is dat veel ouderen nog gewend zijn om vanuit de portefeuille te betalen. Een ander argument is dat mensen die in de schuldhulpverlening zitten, als eerste les krijgen om alleen contant geld mee te nemen en geen pinpas bij zich te dragen.

Toegestaan

Minister Hoekstra van Financiën heeft aangegeven dat het voor gemeentelijk wettelijk is toegestaan om alleen pinbetalingen te accepteren. Maar ook hij heeft bedenkingen bij de huidige ontwikkeling. Hoekstra vindt dat gemeenten toegankelijk moeten blijven voor alle groepen in de samenleving.

Eén balie

Ook de Nationale Ombudsman en het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), waarin onder meer De Nederlandsche Bank (DNB) is vertegenwoordigd, pleiten ervoor dat mensen zelf mogen kiezen welk betaalmiddel zij gebruiken. Het MOB vindt dat elke gemeente minimaal één balie moet hebben waar mensen met contant geld kunnen betalen.

Discussie (0)

Bekijken en participeren
Log in of Registreer om een reactie te plaatsen
terug