S&P ziet huizenmarkt aantrekken

Bron: ANP

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s verwacht dat de Nederlandse huizenmarkt de komende jaren aantrekt. Dat blijkt uit het kwartaalrapport over de Europese huizenmarkt van het ratingbureau dat donderdag bekend werd. S&P voorziet voor dit jaar een prijsstijging van gemiddeld 1,5 procent gevolgd door een plus van 2,5 procent in 2016.

De terugkeer van het vertrouwen in de huizenmarkt komt volgens de kredietbeoordelaar door de verbeterde economische situatie van huishoudens, een verbetering op de arbeidsmarkt en de vermindering van de werkloosheid. Ook zijn er meer betaalbare woningen beschikbaar en speelt de huidige lage rentestand huizenkopers in de kaart.

De steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) zullen eveneens een handje helpen, al zal dat effect volgens S&P beperkt blijven.

Hoge schuld

Volgens S&P zal het herstel enigszins worden gedrukt door de relatief hoge schuld per huishouden. Ook strengere regelgeving met betrekking tot het afsluiten van een hypotheek zullen het herstel van de Nederlandse huizenmarkt negatief beïnvloeden, zo meent de firma.

Datzelfde geldt voor het terugschroeven van stimuleringsmaatregelen door de Nederlandse overheid, zoals het afschaffen van de schenkingsregeling per 1 januari.

Economisch herstel

Door het economische herstel en de lage rente stegen de huizenprijzen afgelopen jaar met gemiddeld 0,9 procent. De totale huizenverkoop nam met 39 procent toe tot 153.000 woningen, het hoogste niveau sinds 2009, aldus S&P.

Discussie (0)

Bekijken en participeren
Log in of Registreer om een reactie te plaatsen
terug