SP: geef extraatje via Belastingdienst

Bron: ANP

Het eenmalig extraatje dat het kabinet minima dit jaar heeft toegezegd, moet via de Belastingdienst worden verstrekt. Dan zijn de uitvoeringskosten het laagst en worden de gemeenten niet met een probleem opgezadeld. SP-Kamerlid Sadet Karabulut zal dat donderdagavond voorstellen in een debat met staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken). Karabulut oppert ook om de grens te leggen bij inkomens van 120 procent van het minimumloon.

Extraatje

Het kabinet wil iedereen met een inkomen tot 110 procent van het minimumloon een extraatje geven van maximaal 100 euro. Bijstandsgerechtigden krijgen het geld automatisch, werkende minima en AOW’ers moeten het aanvragen bij de gemeente, die het ook mag weigeren. Volgens Klijnsma gebeurt dat laatste om misbruik te voorkomen.

De Kamer wil dat alle minima het geld krijgen. D66 heeft daarvoor een amendement ingediend.

De Kamer heeft ook kritiek op de hoge uitvoeringskosten van het plan van Klijnsma. 10 miljoen van de totale kosten van 70 miljoen euro gaat daaraan op.

ANBO

Ook ouderenorganisatie ANBO vindt dat alle minima het extraatje zonder problemen moeten krijgen. Ze steunt zowel het plan van D66 als dat van de SP. Over dat laatste zegt directeur Liane den Haan: ”Prima idee. Het is praktisch en overzichtelijk om één instantie de regie te laten voeren.”

terug