Silicon Valley bezorgd over Nederlands belastingklimaat

Bron: ANP

Zo’n tachtig bedrijven uit Silicon Valley, waaronder de toonaangevende Amerikaanse technologiebedrijven Apple en Google, vrezen dat de aanpak van belastingontwijking Nederland minder aantrekkelijk maakt als vestigingsplaats voor multinationals. In een verstuurde brief van half mei aan premier Mark Rutte roepen ze de regering daarom op Nederland fiscaal aantrekkelijk te houden.

Vooraf belastingafspraken

In de brief, die maandag via het FD naar buiten kwam, wijzen de bedrijven onder meer op de mogelijkheid om vooraf afspraken te maken met de fiscus in Nederland. Die mogelijkheid staat onder druk, doordat de Europese Commissie Nederland de afgelopen tijd stevig op de vingers heeft getikt in het kader van afspraken die werden gemaakt met koffieketen Starbucks.

Banen gecreëerd

De bedrijven wijzen op de vele banen die Amerikaanse bedrijven in Nederland hebben gecreëerd. Die zijn volgens hen vooral ontstaan door het gunstige belastingklimaat. Aanpassingen op dat vlak zouden dan ook zowel bestaande als toekomstige investeringen in gevaar brengen.

Bezwaar tegen Britse wet

Nederland zou volgens de techbedrijven ook bezwaar moeten maken tegen een nieuwe Britse wet, die de fiscus daar in staat stelt winst te belasten die uit Groot-Brittannië wordt weggesluisd naar buitenlandse dochterondernemingen. Die belastingaanslagen kunnen voor een groot deel terechtkomen bij Nederlandse bedrijven, waardoor die minder aantrekkelijk worden en mogelijk worden verplaatst.

Schandalig

De PvdA noemt de oproep aan Nederland om zich tegen het plan van de Europese Commissie te keren om multinationals te verplichten openbaar te maken hoeveel belasting ze betalen in de landen waar ze actief zijn ‘ronduit schandalig’ . ‘Blijkbaar willen bedrijven als Apple, Google en Starbucks liever niet bekendmaken dat ze niet of nauwelijks winstbelasting afdragen, terwijl burgers en kleine bedrijven wel gewoon netjes belasting betalen’, aldus Tweede Kamerlid Ed de Groot.

terug