Senatoren: nieuwe pensioenregels behandelen

Bron: ANP

De Eerste Kamer moet een plan voor strengere pensioenregels nog dit jaar behandelen, zodat het op 1 januari kan ingaan. VVD-senator Liesbeth Kneppers heeft dat maandag gezegd. Ook D66-senator Joris Backer heeft als ,,inzet” dat het debat deze maand moet plaatsvinden.

Kneppers en Backer uitten eerder kritiek op het wetsvoorstel. Maar Kneppers vindt nu dat uitstel van de nieuwe regels meer nadelen heeft dan voordelen. Als de aangescherpte regels niet volgend jaar van kracht worden, zullen veel pensioenfondsen op korte termijn hun pensioenuitkeringen moeten korten. Bovendien dreigen dan de premies verhoogd te moeten worden.

Flinke bezwaren pensioenfondsen

De Senaat beslist dinsdag wanneer het pensioenplan wordt besproken. In de Tweede Kamer kreeg het ruime steun, maar sindsdien hebben onder meer de pensioenfondsen flinke bezwaren geuit.

Kern van het wetsvoorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) is dat pensioenfondsen hogere buffers moeten aanhouden. Dat moet voorkomen dat ze opnieuw in financiële problemen komen en kortingen moeten doorvoeren.

Dwingen tot premieverhoging

Maar als de nieuwe regels niet doorgaan, zal dat waarschijnlijk opnieuw tot kortingen leiden, vreest Kneppers. Bovendien zal toezichthouder De Nederlandsche Bank de pensioenfondsen in nood dan mogelijk dwingen hun premie te verhogen. De Pensioenfederatie, de koepel van de fondsen, waarschuwde daar vorige week voor.

Vakcentrales CNV, FNV en VCP roepen de Eerste Kamerleden op om nog niet in te stemmen met de nieuwe pensioenregels. De vakcentrales pleiten in een brief voor een stabieler pensioenstelsel dat minder afhankelijk is van de rente.

terug