Senaat akkoord met strengere pensioenregels

Bron: ANP

De spelregels voor pensioenfondsen worden vanaf 1 januari strenger. De Eerste Kamer heeft in de nacht van dinsdag op woensdag met een ruime meerderheid ingestemd met een wetsvoorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) hierover. VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en GroenLinks stemden voor. Die partijen deden dat eerder ook in de Tweede Kamer.

Hogere financiële buffers

De nieuwe regels houden in dat pensioenfondsen hogere financiële buffers moeten aanhouden, zodat ze in de toekomst niet opnieuw hun pensioenen hoeven te korten. Dat betekent wel dat ze de pensioenen minder makkelijk jaarlijks aan het prijspeil kunnen aanpassen (indexeren). Een ander doel van de nieuwe regels is de pensioenlasten eerlijker over de generaties te verdelen.

In de pensioenwereld is veel kritiek op de regels die de pensioenfondsen te veel aan banden zouden leggen. Ook de vakbeweging heeft flinke bezwaren. Aanvankelijk stribbelde ook een groot deel van de senaat tegen.

Ondanks alle kritiek

Klijnsma wist de twijfelaars uiteindelijk over de streep te trekken met de toezegging dat wat haar betreft de rekenrente voorlopig niet omlaag gaat. Pensioenfondsen hanteren die rente om te becijferen hoe ze er op termijn voorstaan. Hoe lager de rente, hoe moeilijker het wordt te indexeren. Overigens bepaalt toezichthouder De Nederlandsche Bank de rekenrente, waardoor Klijnsma geen harde garanties kon bieden.

Ouderenorganisatie ANBO vindt het ,,onbegrijpelijk” dat de senaat ondanks alle kritiek toch instemt met de nieuwe regels. De ANBO denkt dat Klijnsma druk heeft uitgeoefend op een aantal fracties om voor te stemmen. ,,De senaat blaft wel, maar bijt niet”’, constateerde ANBO-directeur Liane den Haan.

Ook pensioenbestuurder Gijs van Dijk van de FNV reageert negatief. De nieuwe regels zorgen niet voor de benodigde rust bij mensen over hun pensioenen en verkleinen de koopkracht van miljoenen Nederlanders, zegt hij. Van Dijk verwacht dat door de regels de meeste pensioenen de komende jaren niet meestijgen met de prijzen of de lonen.

Discussie (2)

Bekijken en participeren
Salvino
Jammer, maar voor de lachebekken in Den Haag geen probleem, daar vinden ze ook wel iets op!
Oude Lansink
dus met andere woorden als ik met enkele jaren met pensioen ga waar al een hoop op is gekort, krijg ik nog minder en met de geld ontwaarding? denk maar dat als ik pensioen krijg maar naar de filisteinen ga (filiepeinen) daar kun je met weinig nog rond komen.
Log in of Registreer om een reactie te plaatsen
terug