Schijnzelfstandige had recht op vakantiegeld

Bron: ANP

Een Brit die jarenlang als zelfstandige werkte voor een kozijnenmaker heeft nog recht op dertien jaar vakantiegeld. Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie beslist. Daarmee zet de instantie de deur op een kier voor mogelijk meer claims over vergoedingen aan zzp’ers die eigenlijk als schijnzelfstandige aan het werk zijn, ook in Nederland.

Pensionering

De zaak van Conley King kwam aan het rollen bij zijn pensionering in 2012. Hij vroeg een vergoeding voor zijn vakantie, maar kreeg nul op rekest van zijn opdrachtgever. Toen hij hiertegen beroep instelde bij de rechter kwam aan het licht dat hij sinds 1999 als schijnzelfstandige had gewerkt, eigenlijk in dienst was van het bedrijf en om die reden nog dertien jaar vakantiegeld tegoed had.

Schijnzelfstandigen

Een woordvoerder van het hof legt uit dat de uitspraak gevolgen kan hebben voor zzp’ers in de EU. Zij kunnen met deze uitspraak in de hand mogelijk ook vakantiegeld van hun werkgever/opdrachtgever eisen als aangetoond wordt dat zij eigenlijk schijnzelfstandigen zijn.

terug