Rutte verdedigt verhoging btw

Bron: ANP

VVD-leider Mark Rutte heeft de geplande verhoging van de btw op boodschappen verdedigd. Volgens hem staat tegenover deze stijging een daling van andere lasten, waardoor je uiteindelijk ‘meer overhoudt in je portemonnee’. ‘Het gaat geheel terug naar de burger’, aldus Rutte tijdens het Tweede Kamerdebat.

Accepteren

Rutte denkt dat de mensen de verhoging zullen accepteren. Ze zullen volgens hem denken: ‘We betalen wat meer voor de boodschappen, maar we krijgen er fors meer voor terug in de portemonnee.’ In het nieuwe regeerakkoord staat een verhoging van het lage btw-tarief van 6% naar 9%, waardoor ook bijvoorbeeld medicijnen, de kapper en uitstapjes duurder worden.

Felle weerstand

Het voorstel stuit op felle weerstand. De linkse partijen GroenLinks, SP en PvdA zijn een gezamenlijke actie begonnen om de verhoging van tafel te krijgen. Rutte omschreef ze als de ‘seizoenkaarthouders’ die vanaf de tribune kritiek leveren.

Volgens de voorman van de grootse oppositiepartij, Geert Wilders van de PVV, voelen de ‘gewone mensen zich opnieuw belazerd’ door de liberalen. PvdA-voorman Lodewijk Asscher ziet geld naar het bedrijfsleven gaan, ‘de enige groep die juist niets te klagen heeft’. Hij wil net als GroenLinks-voorman Jesse Klaver de geplande verlaging van de zogenoemde dividendbelasting verminderen.

Niet het hele verhaal

De linkse partijen ‘vertellen niet het hele verhaal’, stelt Rutte. De bedrijven gaan ‘fors betalen’ voor klimaatmaatregelen. Die kosten krijgen zij terug door vermindering van belasting. Zo wordt voorkomen dat bedrijven vertrekken en banen verloren gaan, aldus de VVD’er.

terug