Rutte verdedigt regeringsplannen

Bron: Nu.nl

Donderdag was het aan premier Mark Rutte om zijn regeringsplannen te verdedigen in de Tweede Kamer. Hij wil dat ‘het hele verhaal’ wordt verteld met betrekking tot het afschaffen van de dividendbelasting, de verlaging van de winstbelasting en de verhoging van het btw-tarief.

Regeringsplannen

In het regeerakkoord staat dat de winstbelasting tot €250.000 wordt verlaagd van 21% naar 16%. De winstbelasting daarboven gaat omlaag van 25% en 20% per 2021. Tot slot wordt de dividendbelasting afgeschaft. Volgens Rutte draagt de verlaging van de winstbelasting en de afschaffing van de dividendbelasting bij aan de ‘stevige’ aanpak van brievenbusfirma’s. Hij blijft ook bij zijn standpunt dat bedrijven zorgen voor werkgelegenheid en dus moet je de bedrijven hier houden met een aantrekkelijk vestigingsklimaat. En om aantrekkelijk te blijven, moeten de tarieven van de vennootschapsbelasting lager blijven dan de landen om ons heen, zoals in Frankrijk, waar onlangs de belastingen zijn verlaagd. Maar hierbij is er geen sprake van een ‘race to the bottom’, zoals Roemer zegt, aldus Rutte.

De lobby van bedrijven

De oppositiepartijen laten het er niet bij zitten. Jesse Klaver (GroenLinks), Emile Roemer (SP) en Lodewijk Asscher (PvdA) vragen Rutte hoe de belastingvoordelen in het regeerakkoord zijn gekomen, terwijl het bij geen enkele coalitiepartij in het verkiezingsprogramma stond. ‘Het is een totale mix van signalen, nationaal en internationaal’, aldus Rutte. Daarop willen Klaver, Roemer en Asscher de namen van de bedrijven weten met wie Rutte heeft gesproken. Maar Rutte wil daar niet aan. Hij laat zich adviseren en vervolgens wordt er een politieke afweging gemaakt. ‘Het maakt ons functioneren onmogelijk als je over alle contacten in het openbaar gevraagd zou worden’, aldus de premier. De drie linkse partijen beroepen zich op artikel 68 van de Grondwet. Daarin staat dat ministers en staatssecretarissen de Tweede Kamer alles moet vertellen of schrijven wat Kamerleden willen weten. De informatieplicht. Klaver dient daarover ook een motie in:  Openbaar maken hoeveel en welke bedrijven hebben gepleit voor het afschaffen van de dividendbelasting ter waarde van €1,4 miljard. Maar de motie wordt verworpen en Rutte geeft de namen niet prijs. ‘De gesprekken die ik voer zijn vertrouwelijk en dat blijft wat mij betreft ook zo’, zegt Rutte.

Onbewezen middel

Komt bij dat het afschaffen van de dividendbelasting volgens de oppositie een onbewezen middel is. ‘Het vestigingsklimaat is belangrijk, maar de afschaffing van de dividendbelasting is een onbewezen medicijn tegen deze kwaal’, aldus Asscher. Het Centraal Planbureau concludeerde eerder dat de plannen geen effecten voor Nederlanders hebben. ‘Kan de premier drie economen noemen die dit en verstandig idee hebben?’ Dat kan de premier niet. ‘Ik kan wel zeggen op basis van gesprekken die ik voer met mensen dat dit cruciaal is’, aldus Rutte. De motie om de dividendbelasting af te schaffen is verworpen.

Btw verhoging

Ook de motie van GroenLinks om de verhoging van het lage btw-tarief te schrappen wordt verworpen. Klaver wil helderheid over de verhoging van 6% naar 9%, waardoor onder andere de boodschappen duurder worden. Rutte zegt dat ook deze maatregel in een breder plaatje gezien moet worden, waarin ook de lastenverlichting is opgenomen. Maar Klaver is niet gerustgesteld. Volgens hem krijgt het midden- en kleinbedrijf last van deze verhoging. Ook omdat ze het niet kunnen doorberekenen aan hun klant. Rutte blijft er bij dat mensen meer geld over houden door de lastenverlaging en dat geld weer kunnen uitgeven aan de mkb’ers. Maar volgens Geert Wilders (PVV) gaat niet iedereen er in koopkracht op vooruit. Volgens de cijfers gaan 400.000 mensen er niet op vooruit. Alle oppositiepartijen noemen wel een groep mensen die er niet op vooruit gaan. Rutte houdt het er op dat 88% van de huishoudens er wél op vooruit gaan.

terug