Ruim helft mkb’ers verwacht omzetgroei

Bron: Unique

Uit de woensdag gepubliceerde zevende editie van de MKB Marktmonitor blijkt dat 54% van de ondervraagde ondernemers omzetgroei verwacht dit jaar. Het optimisme over de verwachte groei is wel iets terughoudender dan in 2014, toen was het 59%.

MKB

Maatregelen voor omzetgroei

Het onderzoek is uitgevoerd onder 2.142 mkb’ers door uitzendorganisatie Unique in samenwerking met marktonderzoeksbureau Motivaction. De MKB Marktmonitor richt zich op duurzame inzetbaarheid en de bedrijfseconomische en personele ontwikkelingen van ondernemingen. Om een optimaal bedrijfsresultaat te behalen, kiezen de meeste ondernemers (44%) ervoor om zich te focussen op het ontwikkelen van nieuwe producten of diensten. Ook het aanboren van nieuwe markten (40%) is een veel getroffen maatregel.

Kostenreducties

Verder wijst het onderzoek uit dat mkb’ers vaker teruggrijpen naar kostenbesparingen om het bedrijfsresultaat positief te beïnvloeden. Dit jaar geeft 39% aan kostenreducties als maatregel door te gaan voeren, ten opzichte van 27% in 2014.

Speerpunten in personeelsbeleid

De verwachte omzetgroei wordt voor een groot deel gerealiseerd met het bestaande personeelsbestand. Ruim de helft van de ondernemers (57%) verwacht dat het aantal medewerkers, zowel vast als flexibel, gelijk zal blijven. Een derde verwacht het personeelsbestand te zien groeien en een kleine minderheid van 9% houdt er rekening mee dat het aantal medewerkers zal afnemen.

Het ontwikkelen van medewerkers is een veel gehoord thema in de monitor. Met 53% is dit het belangrijkste speerpunt in het personeelsbeleid in 2015. Bij het aannemen van nieuw personeel weegt de match met de bedrijfscultuur het zwaarst, gevolgd door werkervaring en vakkennis.

Optimisme

‘Positiviteit blijft het kernwoord van de MKB Marktmonitor’, aldus Raymond Plus, algemeen directeur van Unique. Het optimisme mag dan iets minder groot zijn dan vorig jaar, volgens Plus geloven mkb’ers in een betere toekomst. Het gaat niet enkel meer om continuïteit op korte termijn of zien te overleven. Het gaat weer om écht toekomstperspectief.

De MKB Marktmonitor 2015 biedt veel meer resultaten en inzichten over de economische en personele ontwikkelingen van het mkb en duurzame inzetbaarheid. Het rapport is hier gratis aan te vragen.

terug