Ruim € 300 miljoen naheffing voor parkeerbonnen

Bron: FD

Als het standpunt van belastingadviseur Rudolf Kaarsemaker standhoudt in hoger beroep, kunnen de gemeenten rekenen op een heffing van de Belastingdienst van ruim € 300 miljoen voor niet voldane btw op betaald parkeren op straat. Het achterwege laten van de btw-heffing leidt tot concurrentieverstoring omdat parkeergarages wel btw-plichtig zijn.

De kwestie

Zelfstandig belastingadviseur Kaarsemaker trad voor een ondernemer op in de rechtbank van Gelderland omdat hij van de gemeente Arnhem een btw-factuur verlangde voor een naheffing van parkeerbelasting. De belasting (het parkeergeld) bedroeg € 1,75 en de kosten van de naheffing € 58,00.

Oneerlijke concurrentie

De rechtbank Gelderland oordeelde dat het achterwege laten van de btw-heffing bij betaald parkeren op straat oneerlijke concurrentie is. Exploitanten van parkeergarages en andere afgesloten parkeerterreinen zijn namelijk wel btw-plichtig. Daarnaast vindt de meervoudige belastingkamer dat het de doorsnee consument niet uitmaakt of hij achter een slagboom of op straat parkeert. Maar achter de slagboom is belast met omzetbelasting en op straat is belastingvrij. Ook dit is oneerlijke concurrentie. Om die op te heffen, dient de gemeente als iedere andere ondernemer btw te voldoen en een btw-factuur uit te schrijven, meent de rechtbank.

Naheffing

De Belastingdienst kan tot vijf jaar terug een naheffing opleggen aan de gemeenten die geen btw hebben afgedragen. Kaarsemaker heeft uitgerekend dat dit uitkomt op een bedrag van € 300 miljoen. De gemeente gaat in beroep tegen de uitspraak. Het ministerie van Financiën zegt de rechtsgang af te wachten en zolang die duurt niet van plan te zijn een naheffing op te leggen.

terug