Rijksambtenaren beginnen met acties

Bron: ANP

De rijksambtenaren zijn dinsdag begonnen met actievoeren voor een nieuwe cao. Ongeveer 1400 Rotterdamse rijksambtenaren van de Belastingdienst, de Douane en de Dienst Justitiële Inrichtingen liepen in een grote stoet over de Erasmusbrug in Rotterdam. Het was de officiële start van de acties die ze door het hele land gaan voeren, liet vakbond FNV weten.

Lang genoeg

Er staan de komende tijd meer acties gepland in onder meer Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Leeuwarden en Maastricht. De ambtenaren voeren de acties samen met de vakbonden FNV Overheid, AC Rijksvakbonden, CNV Overheid en CMHF.

”De hoge opkomst van rijksambtenaren geeft wel aan hoe groot de actiebereidheid is onder hen”, zei Marco Ouwehand, cao-onderhandelaar bij FNV Overheid. ”En dit waren alleen nog maar Rotterdamse rijksambtenaren. Dit belooft nog wat voor de komende maanden. Want dat dit een traject van maanden gaat worden, is voor mij wel duidelijk. Minister Blok beweegt niet in zijn cao-voorstel, dus zullen wij met onze leden hem laten zien dat ruim 1600 dagen zonder cao echt lang genoeg is.”

Compenseren

Behalve een compensatie voor vier jaar nullijn, eisen de bonden een loonsverhoging van 3 procent op jaarbasis en verder onder meer een positieverbetering voor flexwerkers.

De onderhandelingen over een nieuwe cao tussen de vakbonden en minister Stef Blok (Rijksdienst) liepen eind april vast. De bonden stelden de bewindsman nog een ultimatum, maar dat leidde niet tot nieuwe voorstellen. De bewindsman stuurde de vakbonden wel een brief waarin hij ze opriep weer om de onderhandelingstafel te komen zitten.

Maar de bonden zagen er geen soelaas in. ”De bewindsman rept met geen enkel woord over de loonontwikkeling. Kennelijk is hij niet van plan de rijksambtenaren te compenseren voor de vier jaar dat ze geen loonsverhoging hebben gehad”, aldus de FNV-woordvoerder toen.

terug