Rekenmethode grotere economie betekent niks

Bron: ANP

De nieuwe rekenmethode die het CBS gebruikt voor de omvang van de Nederlandse economie ”betekent in het echte leven niks”. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat donderdag tegen het ANP.

Theorie

Volgens de nieuwe berekening was het binnenlands product in 2010 45 miljard groter dan tot nog toe berekend, maar voor Dijsselboem is het geen financiële opsteker. ”De economie is niet ineens groter geworden, ook niet met terugwerkende kracht. Eens in de zoveel jaar worden de berekeningen opnieuw bepaald en gedefinieerd en daar zijn in de EU afspraken over. Dit betekent dat we achteraf gezien, theoretisch welvarender zijn geworden. Maar in de praktijk is er niks veranderd.”

Dijsselbloem kan nog niet zeggen wat de nieuwe rekenmethode betekent voor de jaren na 2010 en voor de staatsschuld en het begrotingstekort in de afgelopen jaren. Wat het betekent voor de periode tot en met volgend jaar, wordt met Prinsjesdag duidelijk.

Nieuwe rekenmethode

In de nieuwe rekenmethode worden ook illegale activiteiten als prostitutie en drugshandel meegerekend in de omvang van de economie. Dijsselbloem wil daar geen oordeel over vellen. ”Ik ga daar niet over. CBS en Eurostat bepalen de definities en dat doen ze onafhankelijk van de politiek. En dat is maar goed ook, want politici zouden anders misschien cijfers mooier willen maken dan ze zijn. Op deze manier kunnen we nooit in de verleiding komen.”

terug