Recordaantal faillissementen in 2013

Bron: ANP

In 2013 zijn er in Nederland 12.306 faillissementen uitgesproken, 10 procent meer dan in 2012. Dit is het hoogste aantal sinds de start van de meting in 1951, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

“Het was het zoveelste jaar dat het economisch slecht ging. Voor veel bedrijven was het vet op de botten echt op, waardoor zij alsnog ten onder gingen”, zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen.

Toename faillissementen

De toename van het aantal faillissementen was in de tweede helft van het jaar wel kleiner dan in de eerste helft, blijkt uit de cijfers van het statistiekbureau. Het aantal eenmanszaken dat over de kop ging (1181), lag vorig jaar bovendien 5 procent lager dan in 2012.

Maar van de overige bedrijven ging juist 12 procent meer failliet (8275). Verder nam het aantal faillissementsuitspraken voor particulieren met 9 procent toe (tot 2850). “Vanwege de oplopende werkloosheid kwamen er veel mensen bij die hun hypotheek en de rente over hun schulden niet meer konden afbetalen.”

Handel

Bij de bedrijven (exclusief eenmanszaken) werden de meeste faillissementen uitgesproken in de handel: 1854 ofwel 21 procent meer dan in 2012. Hierbij zaten onder meer veel detailhandelzaken, autodealers en groothandels. De bouwsector is ook hard getroffen. Daar gingen 1367 bedrijven failliet, een toename van 13 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Procentueel was de stijging het grootst in de bedrijfstak informatie en communicatie. In deze branche gingen er 378 bedrijven op de fles, de helft meer dan in 2012. Het gaat hierbij voornamelijk om uitgeverijen en softwarebedrijfjes.

Het aantal faillissementen lag in de meeste bedrijfstakken hoger dan in 2012. Alleen in de industrie, financiële dienstverlening en het vervoer en de opslag zijn iets minder bedrijven failliet gegaan.

terug

Ja, ik wil het fiscale nieuws van Nextens lezen

Blijf op de hoogte. Registreer nu gratis voor Nextens Selectie.