Rabo ziet af van fiscale aftrek libor-boete

Bron: ANP

Rabobank ziet af van de mogelijkheid de boete van bijna 775 miljoen euro in de zaak rond de manipulatie van het Libor-rentetarief fiscaal af te trekken. ”Het volledige bedrag komt ten laste van de Rabobank. We vinden het niet gepast om de belastingbetaler hiervoor op te laten draaien”, aldus Bert Bruggink, financieel directeur van Rabobank, donderdag in een toelichting op de jaarcijfers van de bank.

Fiscaal verrekenen

Volgens de bank was het mogelijk geweest om ”een zeer groot deel” van het schikkingsbedrag in binnen- en buitenland fiscaal te verrekenen. Rabobank werd, samen met andere internationale banken, vorig jaar beboet voor het manipuleren van het Libor-tarief, een centraal rentetarief dat door opgaven van verscheidene deelnemende banken wordt vastgesteld en dat gebruikt wordt voor het vaststellen van andere tarieven.

De coöperatieve onderneming rapporteerde donderdag een nettowinst over 2013 van 2,01 miljard euro, 2 procent minder dan het voorgaande jaar. De resultaten werden gedrukt door forse afwaarderingen bij de vastgoedtak, reorganisatievoorzieningen bij de lokale Rabobanken en de schikking voor de Libor-affaire.

De kredietportefeuille van de bank daalde in 2013 met 4 procent tot 439 miljard euro. ”Door de economische crisis is de vraag naar leningen gedaald. Daarnaast losten klanten meer af op hypotheken”, stelt Rabobank.

Onzekerheid

De bank is onzeker over de toekomst: ”De Rabobank bankiert in aanhoudend moeilijke marktomstandigheden met onzekere vooruitzichten.” Het concern verwacht in 2014 minder eenmalige posten in de boeken te moeten zetten dan in 2013. ”Met het oog op de noodzakelijke structurele rendementsverbetering heeft de Rabobank diverse kostenmaatregelen getroffen die aan het operationele resultaat zullen bijdragen. De waardeveranderingen blijven ook in 2014 op een hoog niveau”, aldus de bank.

terug