PvdA-politicus op belastingvisite bij Bono

Bron: ANP

Europarlementariër Paul Tang (PvdA) wil volgende week in Ierland de Nederlandse brievenbusmaatschappij van Bono symbolisch terugbezorgen bij de U2-zanger. De Ierse band laat al jaren inkomsten om fiscale redenen via een kantoor aan de Amsterdamse Herengracht lopen, maar daar komt wellicht een einde aan.

Overhandiging

De Nederlandse regering heeft beloofd dergelijke constructies tegen te gaan door een bronbelasting op rente en royalty’s te gaan heffen. Bono zal dat gaan voelen, denkt Tang, en zal iets anders moeten verzinnen. Of de zanger de PvdA’er bij hem thuis wil ontvangen is nog onduidelijk. De partij wil de overhandiging filmen.

Bijna een geloofsartikel

Tang is in de buurt vanwege een hoorzitting over belastingontwijking in Dublin waarvoor het Ierse parlement hem heeft uitgenodigd. Gezien de lage winstbelasting van 12,5 procent in Ierland, dat volgens de sociaaldemocraat daar ”bijna een geloofsartikel’’ is, wordt dat geen gemakkelijk debat.

De politicus riep vorige maand het Europees Parlement op om Ierland – en ook Nederland – aan te merken als belastingparadijs, maar kwam daarvoor net één stem tekort.

terug

Ja, ik wil het fiscale nieuws van Nextens lezen

Blijf op de hoogte. Registreer nu gratis voor Nextens Selectie.